Най-голямата в страната защитена територия - Парк „Странджа” може да бъде премината за 13 часа

 

Най-големият в страната Природен парк -  „Странджа” може да бъде прекосен за един ден от край до край. И то само за 13 часа. Това доказаха трима ултрамаратонци тази седмица. На 28 май точно в 5 часа беше даден старт на първия в 20-годишната история на ПП „Странджа” ултрамаратон, който стартира от с. Близнак и финишира на моста в Ахтопол. Маратонците преминаха през с. Звездец, м. „Петрова нива”, м. „Качул”, с. Кости, с. Бродилово и  финишираха на морския бряг в гр. Ахтопол.Над 100-километровото разстояние преминаха директорът на Парка инж. Владимир Димитров, Петко Атанасов и Светослав Димитров. В два от участъците в маратона се включи и експертът „Биоразнообразие” в Парк „Странджа” Иван Камбуров. Трасето преминаваше през стари и нови горски пътища по премесен от възвишения и спускания терен с четири подкрепителни почивки.
 
Тази неделя, 31 май Дирекцията на ПП „Странджа”, Община Малко Търново и Туристическо дружество „Църногорово“ организират и масов пешеходен преход до м. Мишкова нива и най-високия връх в българска Странджа, Голямото градище, висок 709 м н. в.  И този преход е посветен на Европейския ден на паркове.
 
Сборният пунк ще бъде на входа на гр. Малко Търново до бензиностанция Петрол. След това с коли /желаещите да участват в прехода трябва да разполагат със собствен транспорт/ ще отидем до м. „Манастирчето” над гр. Малко Търново. В 10.30 ч. предвиждаме да тръгнем към м. „Мишкова нива” където до днес е съхранен трако-римски култов комплекс. Прехода до него и обратно до м. „Манастирчето” е 2 часа. В месността, където ще бъде изходната точка на прехода, е предвидено място за почивка и пикник.
 
За тези, които искат от Мишкова нива да продължат до вр. Голямото градище и да видят скалата под която се говори, че е погребана египетската богиня-котка Бастет, ще има осигурени водачи. Прехода от м. „Манастирчето” през Мишкова нива до вр. Голямото градище и обратно е 4 часа.
Заповядайте да празнуваме заедно в Странджа. Носете си храна, вода и задължително - висок дух и настроение.