Странджа

Актуално:

ФЕСТИВАЛ НА ЗЕЛЕНИКАТA

2-3 май 2014

 

ТЕМАТИЧЕН ДЕН НА ПП „СТРАНДЖА“

2 май 2014

Приключение за сетивата!

Заповядайте на 11-то издание на Фестивала в Странджа!

 

2 май 2014 г. (петък ) – на поляните над село Резово, община Царево

 

10.30 ч. Откриване на Фестивала и Тематичния ден за Парка; Поздравителни слова; Изпълнения на групи за автентичен фолклор от цяла Странджа;

 

СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС:

 

„Приключение за вкуса“

 • · кулинарен конкурс в две категории - за най-вкусен странджански зелник и най-вкусен странджански боб;
 • · Базар с традиционни странджански продукти - ястия и напитки; странджански пчелен мед; ръчни изделия;

 

„Приключение за духа и находчивостта“

 • · интерактивна игра  „Търсачи на странджанското съкровище“;
 • · обявяване на фотоконкурс: „Наследството на Странджа“;
 • · Фотолов на орхидеи с водач-интерпретатор
 • · Познавателна беседа с презентация на тема „Гората на Странджа и корените на познанието “;

 

„Приключение за тялото и волята“

 • · Надиграване под звуците на странджанска музика;
 • · Туристически маршрути (подробно разписани по-долу);
 • · Конна езда
 • · Разходка с лодка в красивия морски залив
 • · Джип-сафари

 

„Приключение за слуха“

 • · Изпълнения на фолклорни групи от Странджа, демонстрации на местни обичаи и традиции ;
 • Музикална вечер и странджанско караоке;

 

13.30 ч. - Начало на туристическите маршрути

 

Пешеходен маршрут № 1: с. Резово – покрай морския бряг – до залив „Кастрич” , с водач интерпретатор.

Сравнително лек маршрут за внимателни, добре подготвени туристи – следва извивките на морския бряг над малки скалисти заливчета. Неподходящ за деца.

Продължителност: 3 часа.

 

Пешеходен маршрут № 2: с. Резово – през гората – до залив „Кастрич” , с водач интерпретатор.

Лек маршрут през пъстри поляни с плавни спускания. Възможност за панорамни снимки  към необятната морска шир.Подходящ за малки и големи.

Продължителност: 4 часа

 

Пешеходен маршрут № 3: с. Резово – Селскaта чешма – м. Згуриите, с водач интерпретатор от Общински музей Царево

В м. Згуриите се намира най-голямото находище на Балканите на древни шлаки. Тяхното количеството  се изчислява на няколко хиляди тона. Находището свидетелства за огромна за времето си металургична дейност, свързана с най-древната цивилизация на Европа, тази по крайбрежието на Черно море.

 

Сравнително лек маршрут – през пъстри поляни, дъбови и букови гори със странджанската зеленика.

Продължителност: 4 часа

 

Зелениката – символът на планината Странджа  била разпространена по времето на топлия и влажен терциерен климат на север дори до Скандинавския полуостров - в днешна Швеция, а понастоящем в границите на континента зелениката се среща – единствено в Странджа.

 

Пешеходен маршрут № 4: Геоложки маршрут Резово – устието на река Резовска -, Селски дол с лонгозната гора Кариерата – село Резово.

Маршрутът е с осигурен водач интерпретатор.

 

Маршрутът следи крайбрежието, преминава през селото и достига до красивото устие на река Резовска. По него могат да бъдат наблюдавани лавови потоци, хиалокластити, скални игли, типичните характеристики на клифов бряг.

Продължителност: 2 часа

 

Палатков лагер

 

ИЗПЪЛНИТЕЛ  да разработи идейна концепция за създаване  на ИПЦ „Приморска Странджа” на първи етaж и дворното пространство на сграда „бивше кметство” в град Ахтопол.

Повече подробности в приложените файлове:  ZIP архив

Дирекцията на Природен парк „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите организира пресконференция за представяне на медийна стратегия за развитие на защитената територия. Събитието ще се проведе на 26.03.2014 г., сряда, от 13:00 часа, в зала „Петя Дубарова” на Културен център „Морско казино” в Морската градина – Бургас.

 

Село Българи

Намира се на 17 км от гр. Царево, на 300 м.н.в.
Стари имена: Ургари, Ургури.
Население: 131 жители
Разположено върху плоския гръб на планинско било, заобиколено от дълбоки долини, от селото се открива прекрасна гледка към нагънатите заоблени хребети на Странджа.

На изток от с. Българи е най-старият български резерват “Силкосия”, а на 7 км североизточно се намира защитената местност “Марина река”, в миналото част от “Силкосия”. Околностите на селото са заети от вековни гори с подлес от зеленика.

За първи път е споменато в документ от 1454 година, което доказва, че е едно от най-старите странджански села, вероятно основано още по времето на Първото българско царство. Според проф. Божидар Димитров, жителите му са преки наследници на прабългарски войници, заселени от първите ханове за охрана на южната ни граница. Към края на ХІХ век остава последната крепост на българщината в крайморска Странджа. Традиционният консерватизъм на населението способства за съхранение на българския му характер в една враждебна гръкоезична среда.

Нестинарка

Днес Българи е единственото нестинарско селище в България. В него се спазва стародавната дата на изпълнение на целия обряд и танцът в жарава – 3 срещу 4 юни, денят на Св. Св. Константин и Елена по стар стил. Езическият ритуал, предаван от дълбока древност, е преплетен с християнството чрез легендата за двамата светци. Пряката културна приемственост, осъществена в Странджа, е причина този действащ от тракийско време ритуал да запази основните си черти и до днес.

“Прихващането” на нестинарите и танцуването в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан са уникални за Европа. Върху жаравата играят само посветените, които са обсебвани от духа на Св. Константин, мълвят молитви за здраве и опрощение, а понякога пророкуват бъдещето за селото и за света. Овладени от “Господева сила”, нестинарите отключват свещени пространства, където влизат в най-истинното общение с Бог.

Църква “Св. Св. Константин и Елена”

Църква

Намира се в центъра на селото. Каменната църква е строена през втората половина на ХІХ век. През 1903 г. по време на Илинденско-Преображенското въстание е опожарена ведно с цялото село. Възстановена е през 1910 г. Паметник на културата.

Коначето – храм на нестинарите

Коначето – храм на нестинарите

Намира се в центъра на Българи в близост до селската чешма. Конак е турска дума, която означава къща за живеене, място, в което се отсяда по-дълго време. Четириъгълната постройка е ориентирана по посоките на света и бележи сакралния център на територията на с. Българи. Идеята за коначето е, че това е дом на Св. Константин и в него той отсяда на празника си. Тук се съхранява свещеният нестинарски тъпан. В деня на Св. Св. Константин и Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на “нестинарския курбан”. Особена роля играе южната страна на параклиса. Там е направен прозорец и се намира столнината, на която се поставят иконите, за да “почиват”. В коначето обикновено става “прихващенето” на нестинарите преди играта им в огъня, “обличането” на нестинарските икони и тръгва нестинарското шествие към одърчето на “Св. Костадин”.

Параклиси

“Св. Костадин” – на 1 км от селото в западна посока; “Св. Елена” – подновена столнина в западния край на селото; “Св. Илия” – на 1.5 км източно от Българи; “Св. Богородица” – на около  3 км северно от селото. Един най-големите  параклиси в Странджа с две аязми. Тук жителите на с. Българи се събират на 28 август, за да отбележат втория по значимост празник за селото, след нестинарския.

Частна етнографска сбирка

Разположена е в стара странджанска къща, собственост на Мара Шонкова. Запознава с жилищната уредба от края на ХІХ и началото на ХХ век, с бита на големите селски семейства, традиционното облекло, автентични ръчно изработени тъкани и много от примитивните сечива, използвани тогава.


ДПП Странджа работи по проект "Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк Странджа", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г."Околна среда 2007 – 2013 г.

English Българкси