Странджа

Актуално:

ФЕСТИВАЛ НА ЗЕЛЕНИКАТA

2-3 май 2014

 

ТЕМАТИЧЕН ДЕН НА ПП „СТРАНДЖА“

2 май 2014

Приключение за сетивата!

Заповядайте на 11-то издание на Фестивала в Странджа!

 

2 май 2014 г. (петък ) – на поляните над село Резово, община Царево

 

10.30 ч. Откриване на Фестивала и Тематичния ден за Парка; Поздравителни слова; Изпълнения на групи за автентичен фолклор от цяла Странджа;

 

СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС:

 

„Приключение за вкуса“

 • · кулинарен конкурс в две категории - за най-вкусен странджански зелник и най-вкусен странджански боб;
 • · Базар с традиционни странджански продукти - ястия и напитки; странджански пчелен мед; ръчни изделия;

 

„Приключение за духа и находчивостта“

 • · интерактивна игра  „Търсачи на странджанското съкровище“;
 • · обявяване на фотоконкурс: „Наследството на Странджа“;
 • · Фотолов на орхидеи с водач-интерпретатор
 • · Познавателна беседа с презентация на тема „Гората на Странджа и корените на познанието “;

 

„Приключение за тялото и волята“

 • · Надиграване под звуците на странджанска музика;
 • · Туристически маршрути (подробно разписани по-долу);
 • · Конна езда
 • · Разходка с лодка в красивия морски залив
 • · Джип-сафари

 

„Приключение за слуха“

 • · Изпълнения на фолклорни групи от Странджа, демонстрации на местни обичаи и традиции ;
 • Музикална вечер и странджанско караоке;

 

13.30 ч. - Начало на туристическите маршрути

 

Пешеходен маршрут № 1: с. Резово – покрай морския бряг – до залив „Кастрич” , с водач интерпретатор.

Сравнително лек маршрут за внимателни, добре подготвени туристи – следва извивките на морския бряг над малки скалисти заливчета. Неподходящ за деца.

Продължителност: 3 часа.

 

Пешеходен маршрут № 2: с. Резово – през гората – до залив „Кастрич” , с водач интерпретатор.

Лек маршрут през пъстри поляни с плавни спускания. Възможност за панорамни снимки  към необятната морска шир.Подходящ за малки и големи.

Продължителност: 4 часа

 

Пешеходен маршрут № 3: с. Резово – Селскaта чешма – м. Згуриите, с водач интерпретатор от Общински музей Царево

В м. Згуриите се намира най-голямото находище на Балканите на древни шлаки. Тяхното количеството  се изчислява на няколко хиляди тона. Находището свидетелства за огромна за времето си металургична дейност, свързана с най-древната цивилизация на Европа, тази по крайбрежието на Черно море.

 

Сравнително лек маршрут – през пъстри поляни, дъбови и букови гори със странджанската зеленика.

Продължителност: 4 часа

 

Зелениката – символът на планината Странджа  била разпространена по времето на топлия и влажен терциерен климат на север дори до Скандинавския полуостров - в днешна Швеция, а понастоящем в границите на континента зелениката се среща – единствено в Странджа.

 

Пешеходен маршрут № 4: Геоложки маршрут Резово – устието на река Резовска -, Селски дол с лонгозната гора Кариерата – село Резово.

Маршрутът е с осигурен водач интерпретатор.

 

Маршрутът следи крайбрежието, преминава през селото и достига до красивото устие на река Резовска. По него могат да бъдат наблюдавани лавови потоци, хиалокластити, скални игли, типичните характеристики на клифов бряг.

Продължителност: 2 часа

 

Палатков лагер

 

ИЗПЪЛНИТЕЛ  да разработи идейна концепция за създаване  на ИПЦ „Приморска Странджа” на първи етaж и дворното пространство на сграда „бивше кметство” в град Ахтопол.

Повече подробности в приложените файлове:  ZIP архив

Дирекцията на Природен парк „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите организира пресконференция за представяне на медийна стратегия за развитие на защитената територия. Събитието ще се проведе на 26.03.2014 г., сряда, от 13:00 часа, в зала „Петя Дубарова” на Културен център „Морско казино” в Морската градина – Бургас.

 

Село Кости

Намира се на 25 км южно от Царево, на  7 км от главния път  Малко Търново – Царево, 71 м н.в.
Стари имена: не са засвидетелствани. Съвременното си наименование носи от някогашния богат и състоятелен грък – Кустú.
Население: 351 жители
Разположено в живописната долина на река Велека, селото е заобиколено от планински хълмове, обрасли с вековни гори. Намира се в зоната на разпространение на странджанската зеленика. В миналото е било нестинарско селище. Наследниците на изселилите след 1913  г. от с. Кости гърци са пренесли този обряд в две Солунски села и през последните 30 години го изпълняват и там.

Село Кости

Крайречните лъки всяка пролет се заливат от придошлите води на р. Велека. Често при тези разливи, реката наводнява долната част на селото.

В околностите на Кости има следи от металургична дейност. На юг от него се намира голям могилен некропол, както и отделни тракийски могили. В миналото селото е една от спирките по пътя Малко Търново - Ахтопол - Василико (Царево). 

До Балканската война е населено основно с гърци. При изселването си те оставят оригинални по своята архитектура къщи - сградите са твърде просторни по размери, двуетажни, отдолу с обор, обковани с дъбови дъски, но без прозорци, а оскъдното осветление се осигурявало от покрива с помощта на “подвижна керемида”. Няколко от тях са оцелели и до днес.

Конак

Заселването на Кости с българи започва след Междусъюзническата война (1913), когато турците ги изгонват от родните места в Източна Тракия.

Към средата на 20 век теснолинейка, превозваща дървен материал до морския бряг, е свързвала Кости с Ахтопол.

В околностите на селото са пръснати много параклиси: “Св. Петка” – одърче с аязма на 1 км северно от селото; “Св. Костадин” – на около 1.5 км западно от селото; “Св. Георги” – подновен дървен параклис с аязма на 4 км южно от селото, в м. Одерето; “Св. Димитър” – 1 км западно от селото; “Св. Илия” – на около 2 км западно от селото; “Св. Богородица” - на 3 км в югоизточна посока.

На югоизток от Кости, над м. Св. Богородица, се намира най-старият бук в Странджа, на възраст около 800 г.

Селският събор е на 20 юли, в деня на Свети Илия.

Църква “Св. Св.  Кирил и методий”

Църква “Св. Св. Кирил и методий”

Най-красивата селска църква в Странджа. Наричала се е  “Св. Св. Константин и Елена” до изселването на гърците от селото. Разрушена по време на Преображенското въстание, през 1909 г. е наново възстановена и осветена. Забележителни в нея са дърворезбования иконостас, дело на един от последните странджански резбари – Пандил, и множеството реставрирани икони.


ДПП Странджа работи по проект "Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк Странджа", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г."Околна среда 2007 – 2013 г.

English Българкси