Служители на дирекцията на Природен парк „Странджа” посетиха в края на миналата седмица дирекцията на ПП „Шуменско плато”

Служители на дирекцията на Природен парк „Странджа” посетиха в края на миналата седмица дирекцията на  ПП „Шуменско плато”. Там беше и директорът на дирекция "Финансово-стопански дейности" към Изпълнителната агенция по горите Валерий Павлов  и колегите от Парковете „Витоша” и „Българка”Поканата беше във връзка с отбелязването на „Еньовден”. Пред гостите и жителите на гр. Шумен беше представен ритуалът  „Мълчана вода“, който се проведе при административно – информационен център „Кьошкове“. На 24 юни от 05, 30 ч. при Информационен център на Паметник „Създатели на българската държава” беше посрещнат изгрева на Слънцето. В ранното утро присъстващите откъснаха стрък еньовче и росна билка, изплетоха и минаха под еньовски венец за здраве и с това се докоснаха отново до магията на могъщата природа.

Гостите на ПП „Шуменско плато” разгледаха административно – информационен център „Кьошкове“ на парковата дирекция, в който все още е експонирана изложбата  от 21-то издание на конкурса за детско творчество „Природата – моето вдъхновение”.

Домакините показаха и наскоро облагородената пещера „Бисерна”. Това е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато. Първите съобщения за нея датират от 1928 г. от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж. Сериозното проучване започва преди около 50 години от шуменски и софийски спелеолози. В резултат на няколко експедиции са изследвани и картирани 2 200 м от пещерата. През 2003 г. пещерният клуб при туристическо дружество "Мадарски конник" гр. Шумен продължава проучванията и открива нови галерии, при което дължината на пещерата “нараства” дo 2 716м.

Пещера "Бисерна" се намира в м. "Кьошкове", на 1 км западно от гр. Шумен и на 404 м надморска височина. Тя е наклонена, възходяща, разклонена, двуетажна и водна, с постоянно изтичаща от нея вода. Входът й е на около 50 м по-ниско от билото на платото и е със североизточно изложение.

Пещерата носи името "Бисерна", защото новообразуващите се по тавана й сталактити изглеждат като бисери /перли".